Dáte si hamburger z 3D tiskárny?
Čas na přečtení: 1613 min

Když jsem poprvé zaslechla o 3D tisku, připadalo mi, jako bych nastoupila do DeLoreanu a přenesla se o pár desítek let dopředu. No představte si: dítě si zlomí jediné školní pravítko – klik, klik, žádný problém. Zlomím v kuchyni poslední vařečku – žádný problém. Klik, klik a je tu nová.

 

Tisknout jídlo na tiskárně? Vážně?

Pravěkem 3D tisku jídla byly automaty na pizzu, které se v České republice objevily v roce 2013. Namíchaly těsto, rozválely ho, pokladly ingrediencemi a upekly. Bylo jich jen pár a měly omezenou nabídku. I v roce 2021 jsme v české kotlině v oblasti 3D tisku jídla oproti pokrokovějším oblastem světa stále maximálně v období středověku, ale fanoušci sci-fi, vizionáři a malé děti cítí chvění po celém těle: na trhu jsou domácí 3D tiskárny na čokoládu! K prodeji za pětimístnou cifru začínající jedničkou není finančně nedostupná ani pro domácnosti a na lince nezabere víc místa než toustovač.

Guru 3D tisku a průkopník 3D tisku jídla, profesor na Kolumbijské univerzitě v New Yorku Hod Lipson, říká: „Tiskárny na jídlo nenahradí vaření – neuspokojí veškeré naše nutriční potřeby, ani neuvaří vše, co bychom měli jíst. Ale jsou schopny bleskově vytvořit čerstvý pokrm, ušitý každému na míru. 3D tiskárny jídla jsou killer aplikací 3D tisku“.

Alenka v Říši divů

Ve světě jsou už o nějaký ten krok dál - sláva stolní 3D minitiskárny čokolády poněkud bledne s konceptem restaurací, kde je s pomocí 3D tisku připravováno celé nabízené menu. Celé menu nebo ještě více: veškeré vybavení restaurace. Ano, přesně tak: Food Ink Restaurant v Londýně staví svůj úspěch pochopitelně na p(r)ožitku z jídla, ale úspěšně jej podporuje wow efektem genia loci – 3D tiskárnou prošla nejen každá položka na menu, ale také stoly, židle a příbory, kterými je Food Ink vybaven.

Zdroj foto: https://www.instagram.com/p/BIVMHbJDqaM/

Rakouská společnost Print A Drink zase přišla s technologií výroby „3D koktejlů“ – speciální robot vstřikuje mikrokapičky tekutiny do připraveného nápoje a vytváří tak v něm plastické obrazce. Působivé a vysoce atraktivní, nicméně v tomto případě se domácí varianty kvůli velmi vysoké ceně technologie zřejmě jen tak nedočkáme.

Zdroj foto: https://www.instagram.com/p/BqvLZThHR7z/

Není to jen zábava

Proč si jídlo a pití nezpříjemnit a neozvláštnit je. To je v pořádku. Nicméně hodnotu dává technologiím především jejich smysluplné využití tam, kde mohou pomoci. Proto se 3D tisk jídla postupně začíná využívat nejen v gastronomii, ale také například ve zdravotnictví. Prvním a prozatím jediným tištěným lékem je Spritam, který je určen pacientům s epilepsií od 4 let věku. 3D technologie výroby umožňuje jeho velmi rychlé rozpouštění a tím pádem rychlý nástup účinku. Relativně rozšířený je 3D tisk jídla v zahraničních zařízeních péče o seniory, kteří mají potíže s kousáním a polykáním – technologie zachovává chuť, barvu i tvar pokrmu, ale umožňuje upravit texturu tak, aby byl pro seniory snadněji stravitelný. V neposlední řadě se také uvažuje o využití 3D tisku jídla v souvislosti s řešením otázek zásob potravin pro lidstvo v budoucnu.

Nemáte oprávnění vkládat komentáře